piątek, 18 października 2013
Warsztaty Serowarskie
Zapraszamy na warsztaty serowarskie! 9 listopada w godzinach 11.00-15.00 odbędą się warsztaty serowarskie prowadzone przez doświadczonego mistrza warzenia sera, Krzysztofa Jaworskiego. W programie nauka robienia serów podpuszczkowych: typu gouda dojrzewająca i żuławski ser typu handkaise oraz ser - niespodzianka. WARSZTATY SĄ BEZPŁATNE. Odbędą się w świetlicy wiejskiej w Janowie koło Komorowa Żuławskiego, ponieważ nasza świetlica w tej chwili stanowi plac budowy - buduje się piec chlebowy. Chętnych prosimy o przesyłanie zgłoszeń na adres: joanna.wlodarska@onet.eu lub o telefon do prezeski Stowarzyszenia " Dwie Wsie", Joanny Włodarskiej ( 607-476-479 ). Jesli to możliwe prosimy o zabranie ze sobą mleka prosto od krowy.
A sery będziemy robić tak:
Odcedzanie ziarna serowego
Zabezpieczanie sera dojrzewającego parafiną
Robimy ser żuławski:
Który potem wygląda tak:
Powiedzcie sąsiadkom:-)))
Joanna
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Asiu,ją nie z Waszej okolicy, ale mogłabym także uczestniczyć???
OdpowiedzUsuńKochana - jasne, że tak:-)))
OdpowiedzUsuńTo się zapisuję:)
UsuńTo wpisuję Cię na listę:-)))
UsuńA jak nie bardzo jest skąd zdobyć to mleko od krowy, to na czym ćwiczyć? ;)
OdpowiedzUsuńP.S. Kody weryfikacyjne są włączone :(
Zaraz usunę kody. Co do mleka - polecam mlekomaty: http://www.mlekomaty.org/ Ostatecznie można wziąć mleko pasteryzowane, byle nie UHT. W każdym przypadku trzeba mieć kultury bekteryjne, podpuszczkę i sól serowarską ( mozna kupć w necie )
OdpowiedzUsuń