piątek, 18 października 2013

Warsztaty Serowarskie



Zapraszamy na warsztaty serowarskie! 9 listopada w godzinach 11.00-15.00 odbędą się warsztaty serowarskie prowadzone przez doświadczonego mistrza warzenia sera, Krzysztofa Jaworskiego. W programie nauka robienia serów podpuszczkowych: typu gouda dojrzewająca i żuławski ser typu handkaise oraz ser - niespodzianka. WARSZTATY SĄ BEZPŁATNE. Odbędą się w świetlicy wiejskiej w Janowie koło Komorowa Żuławskiego, ponieważ nasza świetlica w tej chwili stanowi plac budowy - buduje się piec chlebowy. Chętnych prosimy o przesyłanie zgłoszeń na adres: joanna.wlodarska@onet.eu lub o telefon do prezeski Stowarzyszenia " Dwie Wsie", Joanny Włodarskiej ( 607-476-479 ). Jesli to możliwe prosimy o zabranie ze sobą mleka prosto od krowy.

A sery będziemy robić tak:

Odcedzanie ziarna serowego


Zabezpieczanie sera dojrzewającego parafiną



Robimy ser żuławski:



Który potem wygląda tak:



Powiedzcie sąsiadkom:-)))

Joanna

6 komentarzy:

  1. Asiu,ją nie z Waszej okolicy, ale mogłabym także uczestniczyć???

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak nie bardzo jest skąd zdobyć to mleko od krowy, to na czym ćwiczyć? ;)

    P.S. Kody weryfikacyjne są włączone :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz usunę kody. Co do mleka - polecam mlekomaty: http://www.mlekomaty.org/ Ostatecznie można wziąć mleko pasteryzowane, byle nie UHT. W każdym przypadku trzeba mieć kultury bekteryjne, podpuszczkę i sól serowarską ( mozna kupć w necie )

    OdpowiedzUsuń